Belirtisiz İsim Tavlamaları
İma C. Özkan | 30
Mayıs 2013 | Kategori : Deneme |
Okunma:1.961
İma
C. Özkan’ın kişisel sözlük denemesi…
***
Dinamit
Lokumu: Savaşlar
sırasında yenik tarafın askerlerine teselli amacıyla ikram edilen,
nitrogliserin bazlı nadide bir tatlı.
Medeniyet
Beşiği: Kültürel
bakımdan olgunlaşmamış halkların içine konulup yüzyıllarca sallandığı; çelik,
beton ve camdan malzemenin fiber kablolarla birbirlerine bağlanması yoluyla
geliştirilmiş karmaşık bir düzenek.
Saman Yolu: Genellikle gizli istihbarat
teşkilatlarının öncülüğünde kullanıma sunulmuş, zaman zaman bireysel kullanıma
da açılan, altından su yürütüldüğü halde, üzeri muntazam saman tabakasıyla
kaplanmış modern, çok şeritli yol.
Dar Ağacı: Ekolojik bozulmalar sonucunda,
mutasyona uğrayarak meyve vermek yerine insan yemeye başlayan, etçil bir ağaç
türü.
Tuz Ruhu: Son yıllarda parapsikoloji
ilmindeki gelişmeler neticesinde, yalnızca canlı varlıkların değil, asit ve
bazın tepkimesi sonucu oluşmuş kimi özel bileşimlerin de bir ruha sahip olduğu
biliniyor. Bunlar arasında en fazla ruha sahip olan bileşim ise, sofralarda
kullanılan Sodyum Klorür nam muhterem maddedir. Bu maddeye muhteviyat veren
ruha tuz ruhu denilmektedir. Lâkin ruhun Sodyum’dan mı yoksa Klorür’den mi
duhul ettiği henüz muamma olup, bu bakımdan çok tuz kullanan canlılara ‘ruhlu’;
gayrısına ‘ruhsuz’ demek için henüz yeterli ilmi deliller bulunmamaktadır.
Molotof
Kokteyli: Adını
Rus diplomat Vyaçeslav Molotov’dan alan, son yıllarda içki fiyatlarındaki
artışlar sebebiyle akşamcılar tarafından ucuzluğundan ötürü bir hayli rağbet
gören; bilhassa soğuk gecelerde vücudu ısıtma bakımından kanyak’tan bile yakıcı
olduğu için çok tüketilen, bir çeşit likit karışım.
Âdem Elması: Arkeolojik kazılarda bugüne
dek bulunmuş en şaşırtıcı ve eski elmasa mineraloglar tarafından verilen ad.
Bilinen tüm elmaslar 3547 derecede erirlerken, bu eşi bulunmaz elmasın
erimediği görülmüş; yaşınınsa Karbon testleri yoluyla ilk insan olan Âdem’e
kadar gitmesi hasebiyle bu ismi almıştır. Söz konusu elmasın bulunması,
teolojik tartışmaları da beraberinde getirmiş, Havva annemizin Âdem babamıza
verdiği şeyin elma mı yoksa elmas mı olduğu sorusunu sordurtmuştur.
Kireç
Kaymağı: Kıtlık
dönemlerinde, büyük ve küçükbaş hayvanların da ziyadesiyle telef olduğu
dönemlerde, ekmek kadayıfına talim eden ahali, süt kaymağı ile servis edilmesi
makbul olan bu tatlıyı, onu ikame edecek kireçten mamul bir malzeme ile sunmaya
başlamıştır. O günlerden mütevellit, kireç üzerine kalın bir tabaka halinde
biriken bu beyaz kıymetli maddeye kireç kaymağı adı verilmektedir.
Grafik
Tasarım: Uğur Saraç
Not: Bazen Büyük Dosyaları tarayıcı açmayabilir...İndirerek okumaya Çalışınız.
Yorumlar