Print Friendly and PDF

Belirtisiz İsim Tavlamaları

Bunlarada Bakarsınız

 


İma C. Özkan  |  30 Mayıs 2013  |  Kategori : Deneme   |  Okunma:1.961



İma C. Özkan’ın kişisel sözlük denemesi…

***

Dinamit Lokumu: Savaşlar sırasında yenik tarafın askerlerine teselli amacıyla ikram edilen, nitrogliserin bazlı nadide bir tatlı.

Medeniyet Beşiği: Kültürel bakımdan olgunlaşmamış halkların içine konulup yüzyıllarca sallandığı; çelik, beton ve camdan malzemenin fiber kablolarla birbirlerine bağlanması yoluyla geliştirilmiş karmaşık bir düzenek.

Saman Yolu: Genellikle gizli istihbarat teşkilatlarının öncülüğünde kullanıma sunulmuş, zaman zaman bireysel kullanıma da açılan, altından su yürütüldüğü halde, üzeri muntazam saman tabakasıyla kaplanmış modern, çok şeritli yol.

Dar Ağacı: Ekolojik bozulmalar sonucunda, mutasyona uğrayarak meyve vermek yerine insan yemeye başlayan, etçil bir ağaç türü.

Tuz Ruhu: Son yıllarda parapsikoloji ilmindeki gelişmeler neticesinde, yalnızca canlı varlıkların değil, asit ve bazın tepkimesi sonucu oluşmuş kimi özel bileşimlerin de bir ruha sahip olduğu biliniyor. Bunlar arasında en fazla ruha sahip olan bileşim ise, sofralarda kullanılan Sodyum Klorür nam muhterem maddedir. Bu maddeye muhteviyat veren ruha tuz ruhu denilmektedir. Lâkin ruhun Sodyum’dan mı yoksa Klorür’den mi duhul ettiği henüz muamma olup, bu bakımdan çok tuz kullanan canlılara ‘ruhlu’; gayrısına ‘ruhsuz’ demek için henüz yeterli ilmi deliller bulunmamaktadır.

Molotof Kokteyli: Adını Rus diplomat Vyaçeslav Molotov’dan alan, son yıllarda içki fiyatlarındaki artışlar sebebiyle akşamcılar tarafından ucuzluğundan ötürü bir hayli rağbet gören; bilhassa soğuk gecelerde vücudu ısıtma bakımından kanyak’tan bile yakıcı olduğu için çok tüketilen, bir çeşit likit karışım.

Âdem Elması: Arkeolojik kazılarda bugüne dek bulunmuş en şaşırtıcı ve eski elmasa mineraloglar tarafından verilen ad. Bilinen tüm elmaslar 3547 derecede erirlerken, bu eşi bulunmaz elmasın erimediği görülmüş; yaşınınsa Karbon testleri yoluyla ilk insan olan Âdem’e kadar gitmesi hasebiyle bu ismi almıştır. Söz konusu elmasın bulunması, teolojik tartışmaları da beraberinde getirmiş, Havva annemizin Âdem babamıza verdiği şeyin elma mı yoksa elmas mı olduğu sorusunu sordurtmuştur.

Kireç Kaymağı: Kıtlık dönemlerinde, büyük ve küçükbaş hayvanların da ziyadesiyle telef olduğu dönemlerde, ekmek kadayıfına talim eden ahali, süt kaymağı ile servis edilmesi makbul olan bu tatlıyı, onu ikame edecek kireçten mamul bir malzeme ile sunmaya başlamıştır. O günlerden mütevellit, kireç üzerine kalın bir tabaka halinde biriken bu beyaz kıymetli maddeye kireç kaymağı adı verilmektedir.

 

 

Grafik Tasarım: Uğur Saraç

Not: Bazen Büyük Dosyaları tarayıcı açmayabilir...İndirerek okumaya Çalışınız.

Benzer Yazılar

Yorumlar