Çin Restoranı Sendromu
Monosodyum glutamat, suda
kolayca çözünen beyaz kristal bir tozdur. Çin'de "tatlandırıcı"
olarak bilinir, Japonya'da "harika toz" olarak bilinir.
Monosodyum glutamat, suda kolayca
çözünen beyaz kristal bir tozdur. Çin'de "tatlandırıcı", Japonya'da
"harika toz" olarak bilinir.
Glutamat hem doğal kaynaklardan
hem de kimyasal reaksiyonlarla elde edilir. Şu anda kimyasal olarak üretilmekte
olup, üretim hacmi yılda 200 bin tonun üzerindedir. Ürün ambalajında "tat
arttırıcı", "tatlandırıcı katkı maddesi", E 621, E 627 veya E
631 (ithal ürünlerde - MSG) olarak belirtilebilir, GOST 50847-96 "Önce
gıda konsantreleri listesinde yer alır. ve hızlı pişirmenin ikinci öğünleri
".
Tatlandırıcı ajan olarak
kullanılan monosodyum glutamat , deniz yosunu, parmesan peyniri, soya ve diğer
birçok gıdada bulunanın konsantre, fabrika yapımı bir versiyonudur.
Asya
nüfusunun %60'ı bu lezzet arttırıcıyı her gün yemeklerine bilinçli olarak
ekliyor, bol miktarda tüketiyor ve sağlıklarından gerçekten şikayet etmiyor.
Glutamin Hikayesi
1900'lerde
Japon bilim adamı Kikunae Ikeda, kurutulmuş deniz yosunu ile tatlandırılmış
yiyeceklerin belirgin bir tada sahip olduğunu ve daha iştah açıcı hale
geldiğini fark etti. Birincil kaynağı - glutamik asidi belirlemeyi başardı,
1909'da Ikeda keşfinin patentini aldı ve ona "aji-no-motto" -
"tat ruhu" adını verdi. 50'li yıllarda monosodyum glutamat üretimi
endüstriyel bir düzeye ulaştı. Başlangıçta, yalnızca düşük kaliteli ürünlere,
tekrar tekrar çözülen kıymalara, orijinal niteliklerini kaybetmiş etlere
eklendi. Bugün baklagillerden, balıklardan, sebzelerden, kümes hayvanlarından
elde edilen yemeklerin imalatında, konserve, çorba, konsantre, çeşni
üretiminde, sosis üretiminde kullanılmaktadır.
Monosodyum Glutamat Nerelerde Kullanılır
Glutamat,
cips, kruton, soya sosu, bulyon küpleri, çorbalar ve hazır erişteler gibi
birçok üründe katkı maddesi olarak bulunur; et, kümes hayvanları, deniz
ürünleri, mantar ve etten yapılan ürünlerin tat ve kokusunu arttırmak için
ürüne eklenir. bazı sebzeler. Uzun süreli depolama ve dondurma ile birçok ürün
aromasını ve tadını yenilemek amacıyla lezzetini ve aromasını kaybeder ve
monosodyum glutamat kullanılır. Ayrıca fast food sektöründe, Japon, Kore ve
özellikle Çin mutfağında aktif olarak kullanılmaktadır.
Dilimizdeki temel tatların her
birinden belirli bir bölge sorumludur: dilin arkası acıya daha duyarlıdır,
yanlar ekşi ve tuzluya duyarlıdır ve dilin ucu tatlıya daha duyarlıdır.
Glutamat "sayesinde", gıda reseptörlerinin duyarlılığı kat kat artar
ve yiyecekler daha lezzetli görünür, doğal tadı kolayca maskelenir. Sıradan
bir insan, tadın tüm tonlarını takdir edebilen bir gurme haline gelir.
Uzman görüşü
Yetişkinler
için günlük lezzet arttırıcı norm, ergenler için 1,5 g'dan fazla değildir - 0,5
g'dan fazla değil, 3 yaşın altındaki çocuklar için ürünler monosodyum glutamat
içermemelidir.
INTERMAP
Kooperatif Araştırma Grubu tarafından, 30-59 yaşları arasındaki 752 sağlıklı
Çin sakini (bunların %48,7'si kadın) üzerinde yürütülen, rastgele alınan bir
araştırmaya göre, MSG almak vücut kitle indeksinde artış olasılığını artırıyor.
LEZZET ARTTIRICILARIN ZARARLARI
İlk
olarak, monosodyum glutamat iştahı güçlü bir şekilde uyarır, gereğinden fazla
yemeye zorlar, saldırganlık, baş dönmesi, halsizlik, baş ağrısı, kaşıntı,
kızarıklık ve diğer reaksiyonlara neden olabilir.
İkincisi,
bağımlılık yapar, bundan sonra sıradan yiyecekler çok yavan ve tatsız görünür.
Üçüncüsü,
sık kullanımda, tat tomurcuklarının atrofisi nedeniyle kademeli bir tat kaybı
mümkündür.
Glutamatın ana tehlikesi,
tüketicinin asla yiyemeyeceği bir ürünün tadını maskeleyebilmesidir - hem
bozulmuş hem de zaten çürümüş ve açıkçası kimyasal ve tatsız.
Glutamat Ve Doğanın Ortak Noktası Nedir?
Glutamik
asit, şartlı olarak esansiyel amino asitlere ait doğal olarak oluşan bir
maddedir. Taze hasat edilmiş sebzelerde, taze et ve kümes hayvanlarında bulunur
ve onlara doğal bir tat ve koku verir. Glutamat normalde vücut tarafından
sentezlenir ve bağışıklık sistemi, gastrointestinal sistem vb. işlevini
sağlamak için kullanılır. Gıdada sodyum veya potasyum tuzları şeklinde bulunması,
gıdaya "et" denilen bir tat verir ve bu da ona "et" tadı
verir.
Birçok Çin lokantasında, mutfakta
her zaman bir kilogramlık sodyum glutamat torbaları bulunur ve bu madde tüm
yemeklere eklenir. Çin'de yıllık tüketim yılda bir buçuk bin tona ulaşıyor. Ve
hiçbir şey, yani. hemen hemen hiçbir şey. Çok az Çinli, sodyum glutamatın
neden olduğu alerji veya fiziksel sıkıntıdan şikayet ediyor.
Başka bir şey, böyle bir
tatlandırıcı katkı maddesinin iştahı uyarması ve sonuç olarak, çeşitli bitkisel
yağlarda kızartılmış yiyecekler de dahil olmak üzere aşırı yemeye yol açmasıdır
Bununla birlikte, sodyum
glutomatın insan vücudu üzerindeki etkilerine yönelik araştırmalar devam
etmektedir. Çok aktif değil, doğru, ancak çoğu kişi tüm bu semptomların Avrupa
ve Amerika sakinleri arasında çok yaygın bir hastalık olan hipokondriden
kaynaklandığına inansa da, periyodik olarak bu soruya geri dönüyorlar ( hipokondri
, sürekli endişe içinde kendini gösteren fiziksel bir durumdur. bir veya birkaç
hastalığa yakalanma olasılığı, kişinin fiziksel sağlığıyla ilgili şikayetler
veya endişeler), bu nedenle sık sık, makul olmayan fiziksel durum şikayetleri,
ancak bunu belirli bir şeye, yerleşik kuralların bir tür ihlaline bağlamak
istiyorum, daha sonra bu konuyu mahkemede gündeme getirmek için ve bu nedenle
Çin Restoranları için her şeyin suçlanacağına karar verdi ve orada kullanıldı
glutamat sodyum , ama... hiç de öyle olmayabilir... Kısacası Çin Lokantası
Sendromu olarak adlandırılan bu konu anlaşılmaya devam ediyor, kesin bir cevap
ve tam bir tanım henüz bulunup sunulmamıştır.
Çin Restoranı Sendromu denen
şey kimyasal gıda zehirlenmesi değildir . Bu bir olan alerjik reaksiyon
monosodyum glutamat, yaygın Çinli mutfağında kullanılan bir gıda katkı maddesi
için. Duyarlı bireylerde, bu besin takviyesi yüzde baskıya, göğüs ağrısına ve
vücutta yanma hissine neden olabilir . Farklı insanlarda bu semptomlara neden
olabilen monosodyum glutamat miktarı önemli ölçüde değişir.
Belirtiler
Çin Restoranı Sendromu
belirtileri, monosodyum glutamat takviyeleri tükettikten sonra gelişir:
·
Baş ağrısı.
·
Yüzün kızarıklığı veya
solgunluğu.
·
Terlemek.
·
Mide bulantısı.
·
Göğüste dolgunluk hissi.
·
Göğüste yanma hissi, boyun.
·
Boğaz ağrısı.
·
Göğüs ağrısı.
·
çarpıntı
·
nefes darlığı.
Çok miktarda monosodyum glutamat
tükettikten sonra astım krizi vakaları tarif edilmiştir.
Tüm belirtiler: göğüs ağrısı ,
yüzünde basınç , vücuda yanma
Nedenler
Monosodyum glutamat, Çin, Japon
restoranları ve birçok fast food'da cömertçe kullanılan yaygın bir gıda katkı
maddesi, lezzet arttırıcıdır.
Monosodyum glutamat, vücuttaki
amonyağı nötralize eden amino asit glutamatın bir tuzudur. Vücuda aynı anda
giren çok miktarda monosodyum glutamat, glutamat ile ilgili olarak bir
antagonist görevi görür ve dokularda amonyağın nötralizasyonunu önler, bu da ilgili
semptomların gelişmesine yol açar.
Genellikle monosodyum glutamat
duyarlılığı artan kişiler etkilenir.
Teşhis
Klinik tablo, glutamattan zengin
gıdaların alınmasından 1-2 saat sonra ortaya çıkar. Bu, teşhisin dayandığı
şeydir.
Teşhis yöntemlerinin listesi: dış
muayene ve anket
Tedavi
Spesifik bir tedavi yoktur.
Glutamata duyarlılığı artan kişilere alımlarını sınırlamaları tavsiye edilir.
Not: Bazen Büyük Dosyaları tarayıcı açmayabilir...İndirerek okumaya Çalışınız.
Yorumlar