Print Friendly and PDF

Çin Restoranı Sendromu

 


 Monosodyum glutamat, suda kolayca çözünen beyaz kristal bir tozdur. Çin'de "tatlandırıcı" olarak bilinir, Japonya'da "harika toz" olarak bilinir.

Monosodyum glutamat, suda kolayca çözünen beyaz kristal bir tozdur. Çin'de "tatlandırıcı", Japonya'da "harika toz" olarak bilinir.

Glutamat hem doğal kaynaklardan hem de kimyasal reaksiyonlarla elde edilir. Şu anda kimyasal olarak üretilmekte olup, üretim hacmi yılda 200 bin tonun üzerindedir. Ürün ambalajında "tat arttırıcı", "tatlandırıcı katkı maddesi", E 621, E 627 veya E 631 (ithal ürünlerde - MSG) olarak belirtilebilir, GOST 50847-96 "Önce gıda konsantreleri listesinde yer alır. ve hızlı pişirmenin ikinci öğünleri ".

Tatlandırıcı ajan olarak kullanılan monosodyum glutamat , deniz yosunu, parmesan peyniri, soya ve diğer birçok gıdada bulunanın konsantre, fabrika yapımı bir versiyonudur.

Asya nüfusunun %60'ı bu lezzet arttırıcıyı her gün yemeklerine bilinçli olarak ekliyor, bol miktarda tüketiyor ve sağlıklarından gerçekten şikayet etmiyor.

Glutamin Hikayesi

          1900'lerde Japon bilim adamı Kikunae Ikeda, kurutulmuş deniz yosunu ile tatlandırılmış yiyeceklerin belirgin bir tada sahip olduğunu ve daha iştah açıcı hale geldiğini fark etti. Birincil kaynağı - glutamik asidi belirlemeyi başardı, 1909'da Ikeda keşfinin patentini aldı ve ona "aji-no-motto" - "tat ruhu" adını verdi. 50'li yıllarda monosodyum glutamat üretimi endüstriyel bir düzeye ulaştı. Başlangıçta, yalnızca düşük kaliteli ürünlere, tekrar tekrar çözülen kıymalara, orijinal niteliklerini kaybetmiş etlere eklendi. Bugün baklagillerden, balıklardan, sebzelerden, kümes hayvanlarından elde edilen yemeklerin imalatında, konserve, çorba, konsantre, çeşni üretiminde, sosis üretiminde kullanılmaktadır.

Monosodyum Glutamat Nerelerde Kullanılır

          Glutamat, cips, kruton, soya sosu, bulyon küpleri, çorbalar ve hazır erişteler gibi birçok üründe katkı maddesi olarak bulunur; et, kümes hayvanları, deniz ürünleri, mantar ve etten yapılan ürünlerin tat ve kokusunu arttırmak için ürüne eklenir. bazı sebzeler. Uzun süreli depolama ve dondurma ile birçok ürün aromasını ve tadını yenilemek amacıyla lezzetini ve aromasını kaybeder ve monosodyum glutamat kullanılır. Ayrıca fast food sektöründe, Japon, Kore ve özellikle Çin mutfağında aktif olarak kullanılmaktadır.

Dilimizdeki temel tatların her birinden belirli bir bölge sorumludur: dilin arkası acıya daha duyarlıdır, yanlar ekşi ve tuzluya duyarlıdır ve dilin ucu tatlıya daha duyarlıdır. Glutamat "sayesinde", gıda reseptörlerinin duyarlılığı kat kat artar ve yiyecekler daha lezzetli görünür, doğal tadı kolayca maskelenir. Sıradan bir insan, tadın tüm tonlarını takdir edebilen bir gurme haline gelir.

Uzman görüşü

          Yetişkinler için günlük lezzet arttırıcı norm, ergenler için 1,5 g'dan fazla değildir - 0,5 g'dan fazla değil, 3 yaşın altındaki çocuklar için ürünler monosodyum glutamat içermemelidir.

          INTERMAP Kooperatif Araştırma Grubu tarafından, 30-59 yaşları arasındaki 752 sağlıklı Çin sakini (bunların %48,7'si kadın) üzerinde yürütülen, rastgele alınan bir araştırmaya göre, MSG almak vücut kitle indeksinde artış olasılığını artırıyor.

LEZZET ARTTIRICILARIN ZARARLARI

 İlk olarak, monosodyum glutamat iştahı güçlü bir şekilde uyarır, gereğinden fazla yemeye zorlar, saldırganlık, baş dönmesi, halsizlik, baş ağrısı, kaşıntı, kızarıklık ve diğer reaksiyonlara neden olabilir.

İkincisi, bağımlılık yapar, bundan sonra sıradan yiyecekler çok yavan ve tatsız görünür.

Üçüncüsü, sık kullanımda, tat tomurcuklarının atrofisi nedeniyle kademeli bir tat kaybı mümkündür.

Glutamatın ana tehlikesi, tüketicinin asla yiyemeyeceği bir ürünün tadını maskeleyebilmesidir - hem bozulmuş hem de zaten çürümüş ve açıkçası kimyasal ve tatsız.

Glutamat Ve Doğanın Ortak Noktası Nedir?

 Glutamik asit, şartlı olarak esansiyel amino asitlere ait doğal olarak oluşan bir maddedir. Taze hasat edilmiş sebzelerde, taze et ve kümes hayvanlarında bulunur ve onlara doğal bir tat ve koku verir. Glutamat normalde vücut tarafından sentezlenir ve bağışıklık sistemi, gastrointestinal sistem vb. işlevini sağlamak için kullanılır. Gıdada sodyum veya potasyum tuzları şeklinde bulunması, gıdaya "et" denilen bir tat verir ve bu da ona "et" tadı verir.  

Birçok Çin lokantasında, mutfakta her zaman bir kilogramlık sodyum glutamat torbaları bulunur ve bu madde tüm yemeklere eklenir. Çin'de yıllık tüketim yılda bir buçuk bin tona ulaşıyor. Ve hiçbir şey, yani. hemen hemen hiçbir şey. Çok az Çinli, sodyum glutamatın neden olduğu alerji veya fiziksel sıkıntıdan şikayet ediyor.

Başka bir şey, böyle bir tatlandırıcı katkı maddesinin iştahı uyarması ve sonuç olarak, çeşitli bitkisel yağlarda kızartılmış yiyecekler de dahil olmak üzere aşırı yemeye yol açmasıdır  

Bununla birlikte, sodyum glutomatın insan vücudu üzerindeki etkilerine yönelik araştırmalar devam etmektedir. Çok aktif değil, doğru, ancak çoğu kişi tüm bu semptomların Avrupa ve Amerika sakinleri arasında çok yaygın bir hastalık olan hipokondriden kaynaklandığına inansa da, periyodik olarak bu soruya geri dönüyorlar ( hipokondri , sürekli endişe içinde kendini gösteren fiziksel bir durumdur. bir veya birkaç hastalığa yakalanma olasılığı, kişinin fiziksel sağlığıyla ilgili şikayetler veya endişeler), bu nedenle sık sık, makul olmayan fiziksel durum şikayetleri, ancak bunu belirli bir şeye, yerleşik kuralların bir tür ihlaline bağlamak istiyorum, daha sonra bu konuyu mahkemede gündeme getirmek için ve bu nedenle Çin Restoranları için her şeyin suçlanacağına karar verdi ve orada kullanıldı glutamat sodyum , ama... hiç de öyle olmayabilir... Kısacası Çin Lokantası Sendromu olarak adlandırılan bu konu anlaşılmaya devam ediyor, kesin bir cevap ve tam bir tanım henüz bulunup sunulmamıştır.

Çin Restoranı Sendromu denen şey kimyasal gıda zehirlenmesi değildir . Bu bir olan alerjik reaksiyon monosodyum glutamat, yaygın Çinli mutfağında kullanılan bir gıda katkı maddesi için. Duyarlı bireylerde, bu besin takviyesi yüzde baskıya, göğüs ağrısına ve vücutta yanma hissine neden olabilir . Farklı insanlarda bu semptomlara neden olabilen monosodyum glutamat miktarı önemli ölçüde değişir.

Belirtiler

Çin Restoranı Sendromu belirtileri, monosodyum glutamat takviyeleri tükettikten sonra gelişir:

·        Baş ağrısı.

·        Yüzün kızarıklığı veya solgunluğu.

·        Terlemek.

·        Mide bulantısı.

·        Göğüste dolgunluk hissi.

·        Göğüste yanma hissi, boyun.

·        Boğaz ağrısı.

·        Göğüs ağrısı.

·        çarpıntı

·        nefes darlığı.

Çok miktarda monosodyum glutamat tükettikten sonra astım krizi vakaları tarif edilmiştir.

Tüm belirtiler: göğüs ağrısı , yüzünde basınç , vücuda yanma

Nedenler

Monosodyum glutamat, Çin, Japon restoranları ve birçok fast food'da cömertçe kullanılan yaygın bir gıda katkı maddesi, lezzet arttırıcıdır.

Monosodyum glutamat, vücuttaki amonyağı nötralize eden amino asit glutamatın bir tuzudur. Vücuda aynı anda giren çok miktarda monosodyum glutamat, glutamat ile ilgili olarak bir antagonist görevi görür ve dokularda amonyağın nötralizasyonunu önler, bu da ilgili semptomların gelişmesine yol açar.

Genellikle monosodyum glutamat duyarlılığı artan kişiler etkilenir.

Teşhis

Klinik tablo, glutamattan zengin gıdaların alınmasından 1-2 saat sonra ortaya çıkar. Bu, teşhisin dayandığı şeydir.

Teşhis yöntemlerinin listesi: dış muayene ve anket

Tedavi

Spesifik bir tedavi yoktur. Glutamata duyarlılığı artan kişilere alımlarını sınırlamaları tavsiye edilir.

Not: Bazen Büyük Dosyaları tarayıcı açmayabilir...İndirerek okumaya Çalışınız.

Benzer Yazılar

Yorumlar