ŞEKER SEVİYESİNİ AZALTAN YEMEKLERİ
ŞEKER SEVİYESİNİ AZALTAN YEMEKLERİ
Şeker bağımlılığından nasıl kurtulurum
Bunlar nelerdir - doğal tatlılar
Soyut
Şeker seviyelerini düşürmek için yemekler Derleyen: Mikhailova I. A., Mikhailov A. M.
Tatlı için fazla para ödemek zorundasın.
Leonardo Vinci
Önsöz
"Tatlıyı neden bu kadar çok severiz?" sorusunun basit bir yanıtı var. Çünkü bebek anne sütü ile tatlı tada alışır. İki basit şekerden oluşan bir disakkarit olan laktoz içerir: glikoz ve galaktoz.
Bu nedenle çocukluktan beri tatlı tadı bir insan için çok önemlidir. Bilinçaltı düzeyde, doyumdan sonra huzur yaratır. Ne yazık ki ergenlik döneminde tatlı isteğimiz en üst düzeye ulaşır ve genellikle kişisel sorunlarımızı çikolata ve dondurma, şekerli çörekler ve gazlı içeceklerle "sıkıştırma" alışkanlığı ömür boyu kalır.
Şeker ve nişasta şeklindeki karbonhidratlar, insan beslenmesinin önemli bir parçasıdır. Ancak rafine şeker aslında 15. yüzyıla kadar bilinmiyordu . O zamana kadar insanlar şekeri tahıl, meyve ve sebze şeklinde tüketiyordu. İlkel atalarımız için çetin kış öncesi bol bol tatlı yemek çok önemliydi. Vücut, şekeri kolayca yağa dönüştürür ve yağmurlu bir gün için depolar. Bu metabolik mekanizma, insanların vahşi doğada hayatta kalmasına yardımcı oldu. Artık pancar şekeri ana tatlı ürün haline geldiğine göre, insan vücudunun bu özelliği tam tersine ciddi bir bağışıklık yetmezliği yaratır ve bir yığın ciddi hastalıkla sona erer.
Şekerin zararlı olduğu 100 yılı aşkın süredir biliniyor. Bu süre zarfında tüketimi 10 kattan fazla arttı. Yirminci yüzyılın başında, sıradan bir insan bugün yılda yaklaşık 5 kg şeker tüketiyordu - yaklaşık 65 kg!
ÖNEMLİ : Diyetinizden şekeri tamamen çıkaramazsınız. Bileşiminde şeker bir çift monosakkarittir - glikoz ve fruktoz.
Glikoz beyin için ana besindir: beyinde ve omurilikte kan dolaşımını harekete geçirir ve şekerin tamamen reddedilmesi durumunda SKLEROTİK DEĞİŞİKLİKLER meydana gelebilir.
şeker nedir
Tüm yeşil bitkiler bu şeker grubuna ait belirli maddeler oluşturur. Fotosentez sırasında önce glikoz oluşur ve bu daha sonra diğer şekerlere dönüştürülür.
Şimdi şeker olarak adlandırılan ürün - sükrozun ortak adı (C 12H 22 O 11 ) - esas olarak şeker kamışı veya şeker pancarı suyundan izole edilen tatlı kristalli bir maddedir. Saf (rafine) halde şeker beyazdır ve kristalleri renksizdir. Sofra şekeri vücut tarafından kolayca sindirilir ve emilir. Sadece yüksek bir enerji değerine sahiptir: 1 g şeker 4 kcal içerir.
Şekerde ağartma ve temizleme sırasında tüm faydalı maddeler yok edildiğinden, bu kaloriler "boştur".
şeker hikayesi
Paleolitik dönemde şeker sadece insanlar tarafından bilinmiyordu, birçok Avrupa ülkesinde herkes şekerin varlığından haberdar değildi. Tarihöncesi insan şeker ihtiyacını bal ve meyvelerle gideriyordu. Muhtemelen aynı amaç. nektarı az miktarda sükroz içeren bazı çiçekler de kullanıldı. Antik Roma'nın zengin sakinleri, yiyeceklerine çok yüksek bir fiyata kahverengi şeker kristalleri eklemeyi göze alabilirdi, çünkü bu tatlı "hazine" uzaktan - Mısır aracılığıyla uzak Hindistan'dan getirildi. Rus prensi ve maiyeti, mucize tatlıyı ilk kez ancak 11. yüzyılın başında tattı .
şeker ne içerir
Soframızdaki şekerlerin çoğu marketten hazır ürünlerle gelir. Rafinade ve muadilleri içeceklerde, unlu mamullerde ve şekerleme ürünlerinde bulunur. Şekerleme, kurabiye, krema, krema, dondurulmuş gıdalar ve dondurmanın ana maddesidir. Şeker, et muhafazasında, deri işlemede ve tütün endüstrisinde kullanılmaktadır. Reçel, jöle ve diğer meyve ürünleri için koruyucu görevi görür.
ÖNEMLİ : şeker sadece karbonhidratlardan oluşur. Ve bunlar saf kaloriler ve
HİÇBİR ŞEY!
Şeker vücudu nasıl etkiler?
Sindirim enzimlerinin etkisi altında sükroz, kan dolaşımına giren glikoz ve fruktoza ayrılır.
Fruktoz ve glikoz aynı formüllere sahiptir, ancak molekülleri uzamsal yapı bakımından farklılık gösterir - fruktoz, bir glikoz izomeridir.
şeker ve ağırlık
yılda 3-4 kg kilo alımına neden olabileceği tahmin edilmektedir .
Vücut için en önemli enerji kaynağı olan glikoz, vücut tarafından anında emilir. Bu nedenle, tatlılarla doygunluktan kaynaklanan coşku, neredeyse mutluluk hissi. Beyinde ilgili zevk merkezleri aktive edilir.
Aç karnına "glisemi" olarak adlandırılan kandaki glikoz seviyesi, 1 litre kanda ortalama 1 g şekerdir. Seviye düşerse, pankreas hormonlarından biri olan glukagon onu normale yükseltir. Ve hemen şeker yerseniz, hiperglisemi gelir - kan şekerinde keskin bir artış.
Bu sıçramadan sonra, başka bir hormon olan insülin , aşırı glikozu karaciğere ve kas dokusuna yönlendirir. Kan şekeri keskin bir şekilde düşer, hipoglisemi başlar ve sonra her şey normale döner. Vücut hücrelerine yağ depolaması için sinyal gönderen insülin, genellikle "yağ depolama hormonu" olarak adlandırılır.
ÖNEMLİ : Pankreas tarafından salgılanan insülin miktarının kontrol edilmesi (azaltılması) VÜCUTTA YAĞ BİRİKİMİNİ önler.
Aşırı şeker tüketiminden kaynaklanan zarar ve hastalık
Aşırı şeker yavaş ama emin adımlarla kanın bileşimini değiştirir, tüm organların çalışmasına müdahale eder, ruhu bağlar, bağışıklık sistemini öldürür ve bir dizi ölümcül hastalığa yeşil ışık yakar.
Not: Bazen Büyük Dosyaları tarayıcı açmayabilir...İndirerek okumaya Çalışınız.
Yorumlar